NOVO GORAŽDE – U prepunoj porti hrama „Svetog Đorđa“ u Donjoj Sopotnici kod Novog Goražda u nedelju, na svete Trojice, održane je 9. Sabor starog pjevanja u Srba, na kome je učestvovalo 18 ženski i 27 muških pjevačkih izvornih grupa, te 12 instrumentalista iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Po ocjeni stručnog žirija, u kome su bili magistri Grozdana Komadinić iz Čačka, Miro Mitrović iz Istočnog Sarajeva i Dragan Učur iz Foče, prvo mjesto u konkurenciji ženskih pjevačkih grupa osvojile su „Mladost“ Pale i Prvo zrno suncokreta“ Brekovi-Arilje. Druge su bile „Brojanica Bukovica i „Zeničanke“ Bijeljina, treće mjesto osvojile su ženske pjevačke grupe „

Raspjevani Požežani“ Požega i „Starina Novak“ iz Mokrog.

U muškoj konkurenciji prve su bile pjevačke grupe „Sretenjske zore“ Aranđelovac i „Romanija“ Mokro, drugo mjesto osvojili su „Ribnica“ Kraljevo i „Plužine“ iz Plužina, a teće „Srpska šajkača“ Puhovo-Lučani i „Ognjišta“ iz Foče.

U konkurenciji instrumentalista prva mjesta pripala su frulašu Milivoju Markoviću i dvojničaru Miroljubu Šaptoviću.

Sabor je počeo nakon blagoslova sveštenika Sava Bradonjičća iz Rudog, Milorada Novakovića iz Rogatice i Novice Ćebića iz Novog Goražda, a ovu jedinstvenu kulturnu manifestaciju, koja ima za cilj njegovanje starog Srpskog pjevanja otvorio je načelnik opštine Novo Goražde Dalinor Nešković, dok je nagrade i priznanja najuspješnijim uručio Mirko Šarović, ministar u Savjetu ministara BiH.

U pratećem programu Sabora nastupili su folkloristi KUD-ova „Vesna“ iz Mojkovca i „Sveti Đorđe“ iz Novog Goražda. Održana je i revija narodnih guslara, a članice kućne radinosti Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna priredile su izložbu tradicionalnih ručnih radova.

Po završetku Sabora, uz pratnju „Zoki benda“, koncert je održao popularni pjevač narodnih pjesama Rade Jorović.

U okviru Trojčindanskih svečanosti u subotu je u sportskom centru u Novom Goraždu održan cjelovečernji koncert popularne Beogradske grupe „Osvajači“.
Organizatori ove tradicionalne kulturne manifestacije bili su Crkvena opština Goraždanska i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Novo Goražde, a sponzori opština Novo Goražde, Vladimir Mačar, biznismen iz Beograda, te Fabrika žice iz Novog Goražda.

Preuzeto sa portala 058.ba
(http://058.ba/2012/06/jedinstvena-smotra-stare-srpske-pjesme/)

 

A ansambl  i narodni orkestar KUD Mladost učestvovali su na festivalu pod nazivom Maraton srpskog folklora koji je održan u periodu 1-3. juna 2012. godine u  Temišvaru u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji.

Izvorna grupa KUD Mladost nastupila je na 9. Saboru izvornog pjevanju u Srba u Novom Goraždu, Donjoj Sopotnici, u okviru Trojčindanskih svečanosti, 3. juna 2012.

KUD Mladost učestvovalo je na 2. Dječijoj evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu koja je održana u subotu, 3. marta 2012. godine u Beču. 

U periodu 2-7.8.2011. KUD Mladost Pale učestvovalo je na jubilarnom, 20. festivalu folklora "Varna 2011" u organizaciji opštine Varna u Bugarskoj.

U periodu od 16. do 21.7.2011. godine učestvovali smo na IV Međunarodnom studentskom festivalu folklora u Nišu.

KUD Mladost učestvovalo je na 11. međunarodnom festivalu folklora u Njemačkoj (Spree-Neisse district) u periodu 26-30.5.2011 i predstavilo srpske igre i pjesme.

Omladinski ansambl folklora KUD "Mladost" Pale boravio je u glavnom gradu Češke, Pragu, gdje je učestvovao na Međunarodnom festivalu folklora "Prague-2011".
Prezentaciju turneje iz Praga možete preuzeti ovdje.

Učestvovali smo na 55. Agrigento međunarodnom festivalu folklora u Palermu na Siciliji u periodu od 15 do 22. februara 2010. godine.

"KUD Mladost svom gradu", godišnji koncert održan 12. i 13. decembra 2009. godine.

Od 10. do 16. septembra 2009. god. smo učestvovali na 4. Mediteranskom festivalu folklora na Kipru na kom su učešće uzela društva iz 12 zemalja.

KUD "Mladost" sa Pala je 28. marta gostovalo u Beogradu i imalo dva zapažena nastupa.

13. i 14.12.2008. god. održali smo godišnji koncert KUD-a koji je zbog velikog interesovanja trajao dvije večeri. O godišnjem koncertu je objavljen tekst u dnevnom listu "Glas Srpske".

 

KUD "Mladost" osnovano je  davne 1953. godine u Palama, nedaleko od Sarajeva, glavnog grada BiH.

Danas okuplja  više od  250 članova u nekoliko sekcija: folklorna, horska, frulaška, guslarska, narodni orkestar i izvorne grupe.

Cilj društva je očuvanje izvorne narodne tradicije i kulture  kroz igru, pjesmu i sakupljanje narodne nošnje.

Značajan je nosilac kulturnih aktivnosti u Sarajevsko-romanijskoj regiji BiH i šire.

Učestvovalo je  na brojnim gostovanjima u inostranstvu  (Austrija, Francuska, Njemačka, Danska, Češka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Grčka, Turska...)

Godine 1987. na festivalu folklora u Alžiru "Mladost" je  u konkurenciji od 67 zemalja podijelilo prvo mjesto sa Indonezijom.

U oktobru 2005. učestvovalo je  na proslavi otvorenja  BH ambasade u Pragu.

KUD "Mladost" Pale je veoma uspješno organizovalo 8. evropsku smotru srpskog folklora dijaspore, Pale - 2003., kao i 13. evropsku smotru srpskog folklora Istočno Sarajevo - 2008. sa više od 3000 učesnika.

 

NF-tel

 
 
 
o nama | istorijat društva | misija | repertoar | narodni orkestar | foto galerija | kontakti | english