O nama

KUD "Mladost" Pale, osnovano je davne 1953. godine u Palama, gradiću smještenom između istorijske planine Romanije i olimpijske Jahorine, poznatom po ljudima vedrog duha i velikog gostoprimstva. Okuplja djecu i omladinu svih uzrasta u više sekcija: folklorna, horska, frulaška, guslarska, narodni orkestar i izvorne grupe. Bavi se čuvanjem izvorne narodne tradicije i kulture kroz igru, pjesmu i sakupljanje narodne nošnje. Stoga, s ponosom možemo reći da je KUD "Mladost" Pale ambasador kulture ovog olimpijskog i ekološki čistog prostora naše zemlje.

Programski ciljevi Društva su: njegovanje folklorne tradicije, sakupljanje i čuvanje narodne nošnje, razvijanje muzičke kulture i čuvanje od zaborava izvorne narodne pjesme i tradicionalnih instrumenata (gusle, frula, dvojnice i sl.), osnivanje kulturnih sekcija, a posebno njegovanje kulturnih veza izmedu gradova i država i prijatelja svih naših naroda.

Folklorni ansambl, uz podršku Narodnog orkestra, imao je niz značajnih nastupa u zemlji i inostranstvu.

Izdvajaju se, svakako, osvajanje prvih mjesta na festivalima folklora u Njemačkoj - Nojštatu (1985. godine), Alžiru (1987.) gdje je Društvo u konkurenciji od 67 zemalja podijelilo prvo mjesto sa Indonezijom. Učestvovali smo na Festivalu djeteta (1987.) u Turskoj, Festivalima folklora u Grčkoj (1996, 1997, 2000, 2002, 2006, 2007, 2008), na Saboru izvornog narodnog stvaralaštva u Tesliću (2000.) osvojili smo prvo mjesto u ukupnom plasmanu,  zatim drugo mjesto na Međunarodnom festivalu dječijeg folklora u organizaciji SPKD Prosvjeta Zvornik 2003.

U avgustu 2002. godine, na prijedlog Ministarstva inostranih poslova u BiH, a na poziv gradonačelnika grada Soluna, predstavljali smo našu zemlju na festivalu pod nazivom Balkanski trg koji je održan u Solunu.

Značajna su učešća na Evropskoj smotri folklora, najmasovnijoj i najznačajnijoj manifestaciji omladine koja živi van svoje matice, godine 2001. u Parizu, kao i 2002. u Mađarskoj.

Posebno treba istaći veoma uspješno organizovanje 8. evropske smotre srpskog folklora, Pale - 2003, gdje smo ugostili više od 1500 učesnika, Srba koji žive u Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Švedskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Rumuniji, Sloveniji, Hrvatskoj, organizovanih u kvalitetnim udruženjima i folklornim grupama. 2008. godine ponovo nam je pripala čast da organizujemo 13. evropsku smotru srpskog folklora dijaspore, gdje se takmičilo tridesetak društava.

2004. godine učestvovali smo na najznačajnijoj manifestaciji u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji pod nazivom "Maraton srpske narodne pjesme i igre" u Temišvaru, a naš pionirski ansambl učestvovao je na Internacionalnom festivalu folklora pod nazivom "More bez granica" u Burgasu u Bugarskoj. Krajem godine boravili smo i u Njemačkoj, u prijateljskoj posjeti članovima KUD-a "Šumadija" iz Hajlbrona, gdje smo održali koncert za ljubitelje folklora.

2005. godine svoje igre i pjesme predstavili smo na Saboru izvornog narodnog stvaralaštva u Tesliću, zatim gostovali u hotelima Budvanske rivijere, a učestvovali smo takode i na "Maratonu srpske narodne pjesme i igre" u Temišvaru. U oktobru 2005. "Mladost" je uzelo učešće prilikom otvaranja BH ambasade u Pragu, gdje su  članovi predstavili Igre iz Glamoča. Urađena je i nova postavka koreografije pod nazivom "Stani Rado bela rado" iz leskovačkog Pomoravlja, koja je premijerno izvedena na tradicionalnom godišnjem koncertu koji je održan 03.12.2005. godine. Tokom zimske sezone, redovno su održavani koncerti na Jahorini gdje su turistima predstavljene igre i pjesme sa naših prostora, narodna nošnja i tradicionalni instrumenti.

U periodu svetosavskih svečanosti 2006. u Kaću kod Novog Sada održan je humanitarni koncert,  na kom smo učestvovali.

Najmlađi članovi KUD-a su od 19. do 25. februara 2006. god. učestvovali na VII dječjem festivalu zimske rekreacije - "Tara 2006" u organizaciji Asocijacije "Sport za sve" iz Beograda, a od 01.07. do 08.07.2006. god. na međunarodnom ljetnjom kampu - Divčibare 2006 u organizaciji TRAS (Tim rekreacije animacije i sporta).

Na IV međunarodnom festivalu folklora u Zalužanima kod Banjaluke pod nazivom "Vaskršnji koncert u podne" održanom 23.04.2006. godine okupila su se društva sa prostora bivše Jugoslavije kojima je zajedničko da nose ime "Mladost", a naši najmlađi članovi su prikazali igre iz okoline Sarajeva, kao i igre iz Srbije.

Prvi festival folklora tromeđe SCG i RS u povodu slave hrama Svete Trojice u Rogatici održan je 11.06.2006. g. gdje su organizovane i hajdučke igre članova društava u narodnim nošnjama, a istog dana najstariji članovi učestvovali su na 3. tradicionalnom saboru "Staro pjevanje u Srba" u organizaciji SPKD "Prosvjeta" Novo Goražde.

29. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva Banja Vrućica - Teslić održan je 30.06. i 01.07.2006. g. gdje su prezentovani duhovno i materijalno stvaraštvo, nacionalna kuhinja i individualno likovno i literarno stvaralaštvo zasnovano na narodnoj tradiciji.

Sjedište KUD-a "Mladost" je u prostorijama Kulturnog centra, gdje se okuplja više od dvije stotine mladih, koji uz stručno vođenje od zaborava čuvaju narodne običaje, igre i pjesme.

KUD "Mladost" Pale je ambasador kulture ovog olimpijskog i ekološki čistog prostora naše zemlje, koje odgaja generacije folkloraca, muzičara i pjevača koji njeguju naše običaje i uspješno ih predstavljaju na smotrama i festivalima širom svijeta.

Iz repertoara ovoga Društva izdvajamo:

 • Igre srpskog stanovništva iz okoline Sarajeva
  (Koreografija: Vladimir Mandičevski)
 • Starobosansko nijemo kolo iz okoline Glamoča
  (Koreografija: Vladimir Mandičevski)
 • Gradske srpske igre iz Sarajeva
  (Koreografija: Jelena Dopuđa, sačuvao Mladen Krsman)
 • Igre iz istočne Hercegovine – okolina Gacka
  (Koreografija: Vladimir Mandičevski)
 • Vlaške igre
  (Koreografija: Desa Đorđević)
 • Igre iz Srbije
  (Koreografija: Vladimir Mandičevski)
 • Igre iz Pirota
  (Koreografija: Desa Đorđević)
 • Igre iz Vranja
  (Koreografija: Desa Đorđević)
 • Igre iz leskovačkog Pomoravlja
  (Koreografija: Milorad Lonić)
 • Sarajevsko polje
  (Koreografija: Mladen Krsman)
 • Banatski motivi
  (U pomen i po ideji Branka Markovića koreografiju postavio Mladen Krsman)
 • repertoar Narodnog orkestra, hora i repertoar pjevačkih grupa
VRH