Репертоар фолклорног ансамбла КУД-а "Младост" Пале

ИГРЕ СРПСКОГ СТАНОВНИШТВА ИЗ ОКОЛИНЕ САРАЈЕВА

Кореографија: Владимир Мандичевски
Дужина трајања: 10 мин
Костими: Оригинални костими из овог краја, музејске вриједности, кошуљци од рељефног домаћег платна, џечерме, преко њих кићене и богато рађене ћурдије, на главама ћенари или мараме у веселим бојама код дјевојака и дуге бијеле хаљине. Код мушкараца такође кошуљци, прслуци, црне сукнене панталоне, а на главама ткани крмези. На ногама су опанци опутари.

Игру почињу дјевојке колањем, уз пјесму "Требевићу, висок теферичу, с тебе ми се види Сарајево...".
Игре заступљене у кореографији су врло динамичне са живим трескањем цијелим тијелом. Играле су се о празницима, свадбама и прелима. Неке од игара су се играле и у граду и на селу.
Осмерац, Шарано, Поскакуша, Цуца, итд. су нека од кола заступљена у кореографији. Уз игру "Дирлија" један мушки играч у ритму игре узвикује: "Дирли, дирли дирлија, ожени се Илија...", уз појачану игру. Већину од игара је пратила и лијепа пјесма са овог поднебља, као нпр.: "Чувам овце на ливади сама, слушам пјесму мојега драгана" или "Милица је вечерала, па на сокак истрчала, да види свога драгога".

ГРАДСКЕ СРПСКЕ ИГРЕ ИЗ САРАЈЕВА

Кореографија: Јелена Допуђа
Поставио и сачувао од заборава: Младен Крсман
Дужина трајања: 10 мин
Костими: Оригинални костими из овога подручја са сачуваном оригиналношћу везано за нацију и вјеру српског становништва: дуге црне плишане сукње, бијеле безане блузе, преко њих богато украшене либаде, око струка појаси, звани пафте, а на ногама украшене папуче са високом потпетицом. Код мушкараца црне панталоне и гуњеви, бијеле кошуље, а на ногама црне ципеле.

Карактеристика ових игара су веома елегантни и профињени разноврсни кораци са лаганим њихањем тијела и ситним трескањем које даје посебну драж овим играма. У овој кореографији имамо игара у отвореном и затвореном колу са доста пјесме које понекад имају и шаљив тон.
Играју се: Јефтановићево коло, Игра коло на чекицу, Сарајчица, Дај то мај то, Дуђун поп итд.

СТАРОБОСАНСКО НИЈЕМО КОЛО ИЗ ОКОЛИНЕ ГЛАМОЧА

Кореографија: Младен Крсман
Дужина трајања: 8 мин
Костими: оригинална српска ношња; мушке тамноплаве сукнене чакшире, преко кошуље је украшени прслук, звани џемадан, од црвене тање чохе сприједа везен црним везом, а дуги гуњ обрубљен је црвеном чохом и украшен вуненом црвеном ружом, на главама капе са ресама. Женске кошуље од домаћег платна, до чланака, са тамним везом, садак (зобун) од тамноплавог сукна отрага везен, гердан или "звеке" код жена на прсима, до појаса, чије звецкање појачава ритам игре, а на главама су бијеле мараме са црвеним тракама.

Најкарактеристичнија игра становника планинских крајева без музичке пратње. Почињу је дјевојке колањем. Ритам дају играчи кораком уз звецкање гердана – звека на прсима дјевојака. Коловођа командује гласно и живо, да све потакне на промјене. Доминантна је игра мушкараца, снажних горштака, који су кроз грубљу игру и трескањем руку испитивали издржљивост дјевојака, процјењујући њихово здравље. Код дјевојака је изражена смјерност и потчињеност у игри ниским корацима, а уједно и чврстина и одлучност у неодавању умора.

ИГРЕ ИЗ ИСТОЧНЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ – ОКОЛИНА ГАЦКА

Кореографија: Владимир Мандичевски
Дужина трајања: 8 мин
Костими: оригинална српска ношња, бијела платнена хаљина с тамнијим везом око рукава, ткана прегача с ресама, тегет зобун од тешког материјала, обрубљен тамноцрвеним уским тракама, на глави капа. Мушкарци су обучени у природно бијеле пантоле и дуге гуњеве, са тамноцрвеним тканим појасом, такође с капама на главама. На ногама су опанци од коже с горњим дијелом од канапе.

Дио игре се изводи шутке, а дио уз богату вокалну пратњу. Игра се по принципу једновитих и двовитих кола у која спада и тзв. Коло на коло (коло на два нивоа). Важно је напоменути да у току игре често долази до неслагања игре уз вокалну пратњу. У овим играма карактеристичне су разне врсте колања, ходавки, кола удвоје и сл.
Играју се: "Једновито коло", "Пролијета", "Проскака", "Коло на коло", "Труса" итд., а пјевају: "Текла вода на валове", "Калопере-пере", "Кићено, кићено небо звијездама", "Ој ђевојко"…

ВЛАШКЕ ИГРЕ

Кореографија: Деса Ђорђевић
Дужина трајања: 8 мин
Костими: Оригинални костими влашког краја са карактеристичним мушким чупавим шубарама, природнобијелим зобунима оивиченим црним тракама и пантолама од истог материјала. Женски зобуни су више украшени, хаљине су бијеле са црним ситним везом, на главама су убрађене бијеле мараме. На ногама су кожни опанци.

Власи као један од ријетких народа на свијету који има свој језик, а нема своје писмо успјевају да барем кроз игру и пјесму сачувају дио своје богате фолклорне традиције. Игра има музичку пратњу и врло је темпераментна и атрактивна. Карактеристична је по брзим синкопираним корацима пропраћеним често шаљивим сценским покретима, а понекад и уз вокалну пратњу и надигравање.

ИГРЕ ИЗ ПИРОТА

Кореографија: Деса Ђорђевић
Дужина трајања: 8 мин
Костими: оригинални костими источне Србије, богато украшени код мушкараца природно бијели зобун преко којег је црно-црвени појас, црне или црвене пантоле, на глави шубаре, а код дјевојака преко бијелих хаљина су црни зобуни оивичени златним тракама, украшене прегаче, а на главама су убрађене бијеле мараме. На ногама црвене чарапе и кожни опанци.

Мало који од региона посједује толико ритма и брзине као регион источне Србије. Игре су кореографски врло захвалне и атрактивне. Играју се: Пошла румена, Пиротско момчето, Лиле лиле, Шесторка, Шопске, Стара планина итд.

ИГРЕ ИЗ СРБИЈЕ

Кореографија: Владимир Мандичевски
Дужина трајања: 9 мин
Костими: оригинални костими богато украшени и везени. Код дјевојака црно-црвене ткане сукње са ситним плисама, богато везене прегаче, платнене бијеле хаљине и тамноцрвени тијесни јелеци, на рукавима завезане црвене машне. Код мушкараца тегет пантоле, шарена тканица, преко бијеле кошуље је тамни јелек. На ногама кожни опанци, са каишима око ногу.

Игра пуна шаренила, пјесме, вриске и весеља. Промјена ритма, надигравање, истицање појединаца су основне карактеристике ове кореографије. Играју се: Коленике, Чарлама, Суматовац итд., а пјевају: Мала башта...

ИГРЕ ИЗ ВРАЊА

Кореографија: Деса Ђорђевић
Дужина трајања: 12 мин
Костими: оригинални костими - мјешавина локалне традиције и оријенталног утицаја, код мушкараца тамне пантоле и гуњ са црвеним обрубима око рукава, са црвеним свиленим појасом и црним ципелама на ногама. Код дјевојака су црне плишане сукње, бијеле блузе и богато украшене либаде, извезене златном срмом, око појаса пафте, а на главама тепелуци.

Игре града Врања препознатљиве су по свом достојанственом стилу са примјесама гордости и жудње. Уздржљив је код играчица, док играчима даје више слободе у стварању личних импровизација. У новије вријеме, увођењем лимених инструмената опажа се извјесно убрзање темпа играња. У овом сплету приказане су игре: Тешко оро, Врањанка уз пјесму "Из бању иде", "Прешевка" и "Пембе". Сплет се завршава игром веселих Циганчица, које су својим темпераментним играњем забављале старе Врањанце, подстичући их да им се придруже у игри и весељу.
Кореографија која је сачувала изворност, а уједно задовољила све сценске потребе.

ИГРЕ ИЗ ЛЕСКОВАЧКОГ ПОМОРАВЉА "СТАНИ РАДО, БЕЛА РАДО"

Кореографија: Милорад Лонић
Трајање: 10 мин
Костими: оригинални костими из лесковачког краја, код мушкараца тамне пантоле, тканице, бијеле кошуље и тамни јелеци, на глави су црне шубаре, а на ногама кожни опанци. Код дјевојака сукње ткане футе, шарене прегаче, бијеле хаљине са везом и тамни јелеци, на главама су убрађене бијеле мараме, а на ногама кожни опанци.

Сачувани су многи обреди из лесковачког краја у којима игра и музика имају важну улогу. Стани Радо, бела радо је сплет игара, пјесама и жетелачких обичаја из лесковачког Поморавља. Почиње изласком дјевојака које носе упаљене свијеће уз пјесму "Зађи сунце, не зашло га", затим се нижу брзе, темпераментне игре: "Власинка", "Чачак", "Љубовно коло", "Бугарка", а пјевају се пјесме: "Грабајте, да грабамо", "Девојче, девојче", "Иде Јово од орање, бела Рада од копање, стани радо бела Радо, дај да љубим лице младо"...

ВРХ