Repertoar folklornog ansambla KUD-a "Mladost" Pale

IGRE SRPSKOG STANOVNIŠTVA IZ OKOLINE SARAJEVA

Koreografija: Vladimir Mandičevski
Dužina trajanja: 10 min
Kostimi: Originalni kostimi iz ovog kraja, muzejske vrijednosti, košuljci od reljefnog domaćeg platna, džečerme, preko njih kićene i bogato rađene ćurdije, na glavama ćenari ili marame u veselim bojama kod djevojaka i duge bijele haljine. Kod muškaraca takođe košuljci, prsluci, crne suknene pantalone, a na glavama tkani krmezi. Na nogama su opanci oputari.

Igru počinju djevojke kolanjem, uz pjesmu "Trebeviću, visok teferiču, s tebe mi se vidi Sarajevo...".
Igre zastupljene u koreografiji su vrlo dinamične sa živim treskanjem cijelim tijelom. Igrale su se o praznicima, svadbama i prelima. Neke od igara su se igrale i u gradu i na selu.
Osmerac, Šarano, Poskakuša, Cuca, itd. su neka od kola zastupljena u koreografiji. Uz igru "Dirlija" jedan muški igrač u ritmu igre uzvikuje: "Dirli, dirli dirlija, oženi se Ilija...", uz pojačanu igru. Većinu od igara je pratila i lijepa pjesma sa ovog podneblja, kao npr.: "Čuvam ovce na livadi sama, slušam pjesmu mojega dragana" ili "Milica je večerala, pa na sokak istrčala, da vidi svoga dragoga".

GRADSKE SRPSKE IGRE IZ SARAJEVA

Koreografija: Jelena Dopuđa
Postavio i sačuvao od zaborava: Mladen Krsman
Dužina trajanja: 10 min
Kostimi: Originalni kostimi iz ovoga područja sa sačuvanom originalnošću vezano za naciju i vjeru srpskog stanovništva: duge crne plišane suknje, bijele bezane bluze, preko njih bogato ukrašene libade, oko struka pojasi, zvani pafte, a na nogama ukrašene papuče sa visokom potpeticom. Kod muškaraca crne pantalone i gunjevi, bijele košulje, a na nogama crne cipele.

Karakteristika ovih igara su veoma elegantni i profinjeni raznovrsni koraci sa laganim njihanjem tijela i sitnim treskanjem koje daje posebnu draž ovim igrama. U ovoj koreografiji imamo igara u otvorenom i zatvorenom kolu sa dosta pjesme koje ponekad imaju i šaljiv ton.
Igraju se: Jeftanovićevo kolo, Igra kolo na čekicu, Sarajčica, Daj to maj to, Duđun pop itd.

STAROBOSANSKO NIJEMO KOLO IZ OKOLINE GLAMOČA

Koreografija: Mladen Krsman
Dužina trajanja: 8 min
Kostimi: originalna srpska nošnja; muške tamnoplave suknene čakšire, preko košulje je ukrašeni prsluk, zvani džemadan, od crvene tanje čohe sprijeda vezen crnim vezom, a dugi gunj obrubljen je crvenom čohom i ukrašen vunenom crvenom ružom, na glavama kape sa resama. Ženske košulje od domaćeg platna, do članaka, sa tamnim vezom, sadak (zobun) od tamnoplavog sukna otraga vezen, gerdan ili "zveke" kod žena na prsima, do pojasa, čije zveckanje pojačava ritam igre, a na glavama su bijele marame sa crvenim trakama.

Najkarakterističnija igra stanovnika planinskih krajeva bez muzičke pratnje. Počinju je djevojke kolanjem. Ritam daju igrači korakom uz zveckanje gerdana – zveka na prsima djevojaka. Kolovođa komanduje glasno i živo, da sve potakne na promjene. Dominantna je igra muškaraca, snažnih gorštaka, koji su kroz grublju igru i treskanjem ruku ispitivali izdržljivost djevojaka, procjenjujući njihovo zdravlje. Kod djevojaka je izražena smjernost i potčinjenost u igri niskim koracima, a ujedno i čvrstina i odlučnost u neodavanju umora.

IGRE IZ ISTOČNE HERCEGOVINE – OKOLINA GACKA

Koreografija: Vladimir Mandičevski
Dužina trajanja: 8 min
Kostimi: originalna srpska nošnja, bijela platnena haljina s tamnijim vezom oko rukava, tkana pregača s resama, teget zobun od teškog materijala, obrubljen tamnocrvenim uskim trakama, na glavi kapa. Muškarci su obučeni u prirodno bijele pantole i duge gunjeve, sa tamnocrvenim tkanim pojasom, takođe s kapama na glavama. Na nogama su opanci od kože s gornjim dijelom od kanape.

Dio igre se izvodi šutke, a dio uz bogatu vokalnu pratnju. Igra se po principu jednovitih i dvovitih kola u koja spada i tzv. Kolo na kolo (kolo na dva nivoa). Važno je napomenuti da u toku igre često dolazi do neslaganja igre uz vokalnu pratnju. U ovim igrama karakteristične su razne vrste kolanja, hodavki, kola udvoje i sl.
Igraju se: "Jednovito kolo", "Prolijeta", "Proskaka", "Kolo na kolo", "Trusa" itd., a pjevaju: "Tekla voda na valove", "Kalopere-pere", "Kićeno, kićeno nebo zvijezdama", "Oj đevojko"…

VLAŠKE IGRE

Koreografija: Desa Đorđević
Dužina trajanja: 8 min
Kostimi: Originalni kostimi vlaškog kraja sa karakterističnim muškim čupavim šubarama, prirodnobijelim zobunima oivičenim crnim trakama i pantolama od istog materijala. Ženski zobuni su više ukrašeni, haljine su bijele sa crnim sitnim vezom, na glavama su ubrađene bijele marame. Na nogama su kožni opanci.

Vlasi kao jedan od rijetkih naroda na svijetu koji ima svoj jezik, a nema svoje pismo uspjevaju da barem kroz igru i pjesmu sačuvaju dio svoje bogate folklorne tradicije. Igra ima muzičku pratnju i vrlo je temperamentna i atraktivna. Karakteristična je po brzim sinkopiranim koracima propraćenim često šaljivim scenskim pokretima, a ponekad i uz vokalnu pratnju i nadigravanje.

IGRE IZ PIROTA

Koreografija: Desa Đorđević
Dužina trajanja: 8 min
Kostimi: originalni kostimi istočne Srbije, bogato ukrašeni kod muškaraca prirodno bijeli zobun preko kojeg je crno-crveni pojas, crne ili crvene pantole, na glavi šubare, a kod djevojaka preko bijelih haljina su crni zobuni oivičeni zlatnim trakama, ukrašene pregače, a na glavama su ubrađene bijele marame. Na nogama crvene čarape i kožni opanci.

Malo koji od regiona posjeduje toliko ritma i brzine kao region istočne Srbije. Igre su koreografski vrlo zahvalne i atraktivne. Igraju se: Pošla rumena, Pirotsko momčeto, Lile lile, Šestorka, Šopske, Stara planina itd.

IGRE IZ SRBIJE

Koreografija: Vladimir Mandičevski
Dužina trajanja: 9 min
Kostimi: originalni kostimi bogato ukrašeni i vezeni. Kod djevojaka crno-crvene tkane suknje sa sitnim plisama, bogato vezene pregače, platnene bijele haljine i tamnocrveni tijesni jeleci, na rukavima zavezane crvene mašne. Kod muškaraca teget pantole, šarena tkanica, preko bijele košulje je tamni jelek. Na nogama kožni opanci, sa kaišima oko nogu.

Igra puna šarenila, pjesme, vriske i veselja. Promjena ritma, nadigravanje, isticanje pojedinaca su osnovne karakteristike ove koreografije. Igraju se: Kolenike, Čarlama, Sumatovac itd., a pjevaju: Mala bašta...

IGRE IZ VRANJA

Koreografija: Desa Đorđević
Dužina trajanja: 12 min
Kostimi: originalni kostimi - mješavina lokalne tradicije i orijentalnog uticaja, kod muškaraca tamne pantole i gunj sa crvenim obrubima oko rukava, sa crvenim svilenim pojasom i crnim cipelama na nogama. Kod djevojaka su crne plišane suknje, bijele bluze i bogato ukrašene libade, izvezene zlatnom srmom, oko pojasa pafte, a na glavama tepeluci.

Igre grada Vranja prepoznatljive su po svom dostojanstvenom stilu sa primjesama gordosti i žudnje. Uzdržljiv je kod igračica, dok igračima daje više slobode u stvaranju ličnih improvizacija. U novije vrijeme, uvođenjem limenih instrumenata opaža se izvjesno ubrzanje tempa igranja. U ovom spletu prikazane su igre: Teško oro, Vranjanka uz pjesmu "Iz banju ide", "Preševka" i "Pembe". Splet se završava igrom veselih Cigančica, koje su svojim temperamentnim igranjem zabavljale stare Vranjance, podstičući ih da im se pridruže u igri i veselju.
Koreografija koja je sačuvala izvornost, a ujedno zadovoljila sve scenske potrebe.

IGRE IZ LESKOVAČKOG POMORAVLJA "STANI RADO, BELA RADO"

Koreografija: Milorad Lonić
Trajanje: 10 min
Kostimi: originalni kostimi iz leskovačkog kraja, kod muškaraca tamne pantole, tkanice, bijele košulje i tamni jeleci, na glavi su crne šubare, a na nogama kožni opanci. Kod djevojaka suknje tkane fute, šarene pregače, bijele haljine sa vezom i tamni jeleci, na glavama su ubrađene bijele marame, a na nogama kožni opanci.

Sačuvani su mnogi obredi iz leskovačkog kraja u kojima igra i muzika imaju važnu ulogu. Stani Rado, bela rado je splet igara, pjesama i žetelačkih običaja iz leskovačkog Pomoravlja. Počinje izlaskom djevojaka koje nose upaljene svijeće uz pjesmu "Zađi sunce, ne zašlo ga", zatim se nižu brze, temperamentne igre: "Vlasinka", "Čačak", "Ljubovno kolo", "Bugarka", a pjevaju se pjesme: "Grabajte, da grabamo", "Devojče, devojče", "Ide Jovo od oranje, bela Rada od kopanje, stani rado bela Rado, daj da ljubim lice mlado"...

VRH